Skip to main content

Híreink

Megemlékezés az iskolában 1956. október 23-a alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk Iskolánkban

„Fegyver nélkül is győztesek” tisztelgő emlékezés versben, dalban

Megemlékezést tartottunk október 22-én, délelőtt iskolánkban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Hagyomány, hogy ezen a napon mindenki ünneplőbe öltözve érkezik az iskolába. Gondolatban visszamentünk az időben és a történelem egyik jelentős eseményeit idézték fel a negyedik és harmadik osztályos tanulók, akik énekkarosok is egyben. Megemlékezési műsorunkkal méltóképpen tisztelegtünk a múlt eseményei és hősei előtt. A HIMNUSZ közös eléneklése után Antóni Sándor: „Emlékezzünk” című versét szavalták el a gyerekek: „Hajtsunk fejet némán és gondoljunk rájuk, egy percnyi csendet, mit emlékükre szánunk…”

„Fölszállott a páva” magyar népdal lelkes éneke után a forradalom jelképével a lyukas magyar zászlót lengetve harsogták: „Szabadságot akarunk, szabadságot akarunk… A „Madárka, madárka” című Kodály dallal emlékeztünk a forradalom leverése miatt kivándorolni kényszerült honfitársaink előtt, melyet a honvágy keserű érzése hatott át. A dalt a furulya szakkörösök az énekkarral együtt adták elő. „ Ha én rózsa volnék” és a „Magyarország” című szólóének után felcsendült: Vörösmarty Mihály: Szózata, amely a hazaszeretetre a haza iránti hűségre szólít fel minket.

Megemlékezésünket a SZÓZAT közös éneklésével zártuk.

Köszönöm Kollégáimnak az együttműködést, a kedves Szülőnek a dekorálásban nyújtott segítséget és Tanulóinknak a műsorban való lelkes szereplését!

Tata,2019.október 22.                                                                                                                                      Ipiné Belcsák Zsuzsanna tanító, énekkarvezető