Skip to main content

Hagyományos Kistérségi Szépolvasó Verseny iskolánkban

Február 12-én délután sokadik alkalommal iskolánk megrendezte hagyományos Kistérségi Szépolvasó Versenyét, amelyen a kistérség 7 iskolájának harmadikos és negyedikes tanulói vettek részt.

A verseny megrendezésével szeretnénk felkelteni a gyerekek érdeklődését az olvasás iránt, felkutatni a tehetségeket. A könyvek által különböző világokba elrepíteni, elgondolkodtatni.

Ahogy Csukás István írta:

 „A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt, s ami ezután lesz, mert aki olvas, az szabad lesz.

Megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez.
Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.”

Összesen 40 kisdiák jelentkezett a versenyre. Dóka Péter „Az ellopott zsiráf” gyermekregényéből előzetesen kellett felkészülni.   A felkészülést még izgalmasabbá tette, hogy 10-én a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában személyesen találkozhattak a kortárs íróval. A Jázmin iskola tanulói is egy érdekes beszélgetéssel, élménnyel lettek gazdagabbak.

A tanulók felolvasását 3-3 tagú zsűri értékelte. Értékelésük során a következő szempontokat vették figyelembe: Pontos és kifejező volt-e a szöveg olvasása, a jelentéstartalomnak és írásjeleknek megfelelően tagolták-e, a szöveg hangulatát érzékeltették-e (hangerő, hangszín, hanglejtés, hangsúly, tempó megfelelő volt-e)  és mennyire sikerült kapcsolatot teremteni a hallgatókkal.

A versenyzők meghallgatása után a zsűri elvonult, hogy meghozza döntését, a résztvevőket közben vendégül láttuk.

A többéves hagyományra visszatekintő verseny helyezettjeinek az okleveleket és a könyvjutalmakat a városi gyermekkönyvtár munkatársai Goldschmidt Éva és Dományi Zsuzsanna adták át. A versenyen résztvevők emléklapot kaptak a színvonalas felolvasásért.

Jólesően hallgattuk a zsűri elismerő szavait, dicsérték a gyerekek felkészültségét.

A harmadikosok között:

1. helyezett: Fohner Sára 3.a. (Jázmin Általános Iskola - Tata)

2. helyezett: Horváth Zétény Gábor (Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola)

3. helyezett: Nemecsek Aliz (Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola)

 Különdíjas: Roboz Luca (Vincze Imre Református Általános Iskola - Kocs)

A negyedikesek között:

1. helyezett: Vadász Zsófia (Vincze Imre Református Általános Iskola - Kocs)

2. helyezett: Lepsényi Nóra (Vaszary János Általános Iskola – Tata)

3. helyezett: Milkó Zita 4.a. (Jázmin Általános Iskola - Tata)

 Különdíjas: Horváth Áron (Kőkúti Általános Iskola)

Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!

Köszönjük a felkészítő kollégák munkáját, akik fáradságot és időt nem kímélve készítették fel tanulóikat, s a szülőknek, hogy támogatták gyermekeiket! Külön köszönjük a városi gyermekkönyvtár együttműködését, a zsűri lelkes munkáját. És köszönöm kollégáimnak, igazi csapatjátékosként vettek részt a verseny lebonyolításában.

Bízunk benne, hogy jövőre is megtisztelnek bennünket az iskolák jelenlétükkel!